fettisdagen + semlor = sant!

INGREDIENSER BRÖDET (cirka 8-10 st)
6 dl vetemjöl
75 g mjölkfritt margarin
1 dl vatten
1,5 dl havremjölk
25 g jäst för söta degar
0,75 dl socker
0,5 tsk kardemumma
salt
 
INGREDIENSER PENSLING
1 msk mjölkfritt margarin
1 msk socker
 
INGREDIENSER FYLLNING
mandelmassa
florsocker
 
HOW TO
1. smält margarinet till brödet & blanda med havremjölken & vattnet. värm/låt svalna tills det är fingervarmt.
2. smula jästen i en skål & häll sedan över vätskan.
3. blanda i kardemumma, socker & salt.
4. häll försiktigt i mjöl och blanda helatiden. hellre för lite än för mycket mjöl - smeten ska vara jämn & slät.
5. arbeta ihop noggrannt och låt sedan jäsa under bakhandduk i 30 minuter.
6. knåda till 8-10 bollar och låt vila under bakhandduk 30 minuter till.
7. smält margarinet tillsammans med sockret för att förbereda penslingen. blanda noga och pensla sedan bullarna innan du kastar in dom i ugnen på 250 grader i 5-8 minuter.
8. låt svalna på galler under bakhandduk.
9. skär av locket och gröp ur lite ur bottendelen för att fylla hålet med mandelmassa som gärna får blandas med ett par droppar av vispgrädden.
10. ös på med vispad soyagrädde, sätt på locket & pudra med det goda florsockret.
 
(det fantastiska originalreceptet är hittat HÄR).
bakelser. | semla, semlor | |
Upp